Een echte ets voor iedereen

Dit project gaat de enige complete collectie van alle etsen van Rembrandt op de wereld samen stellen. We gaan van alle 302 etsen van Rembrandt van Rijn nieuwe etsplaten maken en met de hand weer afdrukken. De etsen worden binnenkort tegen een redelijke prijs via onze winkel aangeboden.  Op deze manier wordt een ets van Rembrandt ook toegankelijk voor de kleine portemonnaie.

de oude etsen van Rembrandt zijn zeer kwetsbaar en worden daarom liever niet te veel getransporteerd. Onze etsen lenen zich bij uitstek om geëxposeerd te worden op plekken die anders niet in aanmerking komen. Je kan denken aan andere landen of plekken waar de klimatologische omstandigheden niet optimaal zijn.

Onze etsen, nauwelijks van Rembrandt te onderscheiden.

We moeten voor onze etsen een zo hoog mogelijke kwaliteit waarborgen.  De manier om dit te bereiken is het opnieuw maken van de koperen etsplaten. De techniek die we voor het maken van de etsplaten gebruiken is heliogravure. De heliogravure’s worden met de hand vanaf koperen platen als echte ets afgedrukt, zoals destijds ook door Rembrandt werd gedaan.  Onze heliogravure’s zijn dan ook echte etsen naar de originele etsen van Rembrandt. Alle etsen hebben dezelfde afmetingen als de etsen van Rembrandt. Wij doen dit met behulp van specialisten uit Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Omdat onze etsen bijna niet van echt te onderscheiden zijn en om vervalsing te voorkomen worden ze aan de achterkant voorzien van onze stempel en met ons certificaat geleverd.

Heliogravure

De heliogravure is een fotografische etstechniek waarmee de kwaliteit van de originele etsen zeer dicht benaderd wordt. Het resultaat is bijna niet van het origineel te onderscheiden. Van een foto wordt een dia op ware grote gemaakt. Door middel van fotografie wordt deze dia op een lichtgevoelige etsplaat overgebracht waarna het geëtst wordt. Met de ontstane koperplaat kunnen afdrukken gemaakt worden.
Het is een techniek die zijn intrede deed in de tweede helft van de 19de eeuw. Destijds stond het ook bekend als fotogravure. Dank zij hedendaagse ontwikkelingen in zowel de fotografie als in computers heeft de heliogravure zich nog verder kunnen ontwikkelen. Er zijn in Europa slechts een paar specialisten die de heliografie tot in de puntjes beheersen.

Voortgang

  • Met uw hulp hebben we een start kunnen maken met het produceren van de eerste etsplaten en etsen.
  • Uit de verkoop van deze etsen financieren we de rest van de 302 etsplaten en bieden we alle etsen los of in de vorm van een boek of box aan.
  • In fase drie gaan we dit complete ouevre tentoonstellen in landen die nog geen toegang gehad hebben tot het fantastische werk van Rembrandt.