De dichter is een koe

dichter is een koe

In de literaire nachtclub “Eiland der Ziel” worden 25 gedichten van Gerrit Achterberg als nummers gebracht. De gedichten worden deels op klassiekemuziekthema’s gezet en deels als ruige ongecompliceerde popsongs gebracht.

Gerrit Achterberg (1905-1962) wordt algemeen beschouwd als een van Nederlands grootste dichters. Zijn poëzie is van uitzonderlijke kwaliteit en oogstte grote bewondering in de literaire kringen van zijn tijd. Door de moord die hij in 1937 pleegt op zijn hospita, waarbij tevens haar 16-jarige dochter gewond raakt, komt hij nadrukkelijk in de publieke belangstelling. De dood is onlosmakelijk met zijn poëzie verbonden. Volgens Achterberg kan poëzie de tijd en de dood teniet doen en is zij een middel tot zingeving van en verlossing uit het bestaan.

Theatergroep Flint brengt in deze muziektheatervoorstelling Gerrit Achterberg en zijn poëzie tot leven: aan de ene kant de dichter met zijn bezetenheid voor poëzie, aan de andere kant de droge ambtenaar worstelend met zijn obsessieve driften. Deze gespletenheid komt tot uiting in de muziek, waardoor de toega

Idee en script: Felix Strategier

Regie: Marja Kok
Muziekcomposities: Paul Prenen, Felix Strategier, Kim Soepnel
Arrangementen: Paul Prenen
Spel en zang: Eefke den Held, Felix Strategier, David Vos
Muziek: Greetje de Oude (accordeon), Paul Prenen (piano), Kim Soepnel (contrabas)
Decor: Bert van der Sluijs
Lichtontwerp: Gé Wegman
Techniek en productie: Carlus Koopman
Fotografie: Ben van Duin

Met dank aan: Wim Hazeu, Fran Waller Zeper, Jadwiga Klein, Margreet Huizing, Jan Bartels en Arthur Kleintjens