Ierse Tijgers

Een gepassioneerd pleidooi voor de Ierse cultuur: ballades die refereren aan de eeuwenlange Engelse overheersing en de Ierse vrijheidsstrijd, getoonzette gedichten van Ierse schrijvers als Seamus Heaney, James Joyce, Oscar Wilde en W.B. Yeats.

Theatergroep Flint brengt de muziektheaterproductie Ierse Tijgers, een gepassioneerd pleidooi voor de Ierse cultuur: ballades die refereren aan de eeuwenlange Engelse overheersing en de Ierse vrijheidsstrijd, getoonzette gedichten van Ierse schrijvers als Seamus Heaney, James Joyce, Oscar Wilde en W.B. Yeats. Daarnaast teksten van de Ierse rebel-schrijver Brendan Behan, over zijn IRA-tijd en zijn gevangenschap. Vlijmscherp, maar niettemin humoristisch. Typisch Iers. Flint laat zien hoe een onderdrukt volk zich met zelfspot staande houdt, ondanks de grimmige politieke geschiedenis.

Artistiek leider Felix Strategier heeft de afgelopen 25 jaar talloze malen het betoverende Ierland bezocht. De enorme hoeveelheid en verscheidenheid van Ierse muziek en poëzie is een onuitputtelijke bron van inspiratie gebleken en gebleven. De fascinatie voor het groene eiland heeft tot diverse muziektheatervoorstellingen geleid, onder andere het goed ontvangen Ierse Vertellingen in seizoen 2004/2005. Zoals u van Felix Strategier en Flint gewend bent, worden de gedichten en de liederen vol overgave gebracht. Flint brengt de politieke liederen als Ierse blues omringd door wonderschone Ierse poëzie.

Met Ierse Tijgers brengt Flint een hommage aan de Ierse traditie van ballades, opzwepende jigs, reels en gezongen poëzie. De liederen en gedichten worden gezongen in het Engels, de gesproken tekst is in het Nederlands.

Regie: Eva Bauknecht
Zang, spel, accordeon: Felix Strategier
Gitaar, basgitaar, cavaquinho:
 Joeri de Graaf
Zang, gitaar, banjo, mandoline: Laurens Joensen