Septemberblog

Dierbare Vrienden,

Gisteren was een grote deceptie. Ik zou de uitslag van de laatste scan krijgen maar de radiologen in het AVL hebben het zo druk dat ze mijn scan (nog) niet hadden kunnen duiden. Grrrrr. Nu moet ik wachten tot morgenavond of donderdagochtend. Bah, weer 2 dagen van onzekerheid. Het wachten op de uitslag grijpt me elke drie maanden weer bij de strot.

Van de weeromstuit ben ik gisteren de tuin in gegaan en heb staan snoeien. Had ik al twee jaar niet gedaan dus na de snoeipartij was er licht in de rest van het tuintje. Vooral de bamboe heb ik flink aangepakt. En hij/zij mij ook. Mijn handen zitten vol sneetjes van de vlijmscherpe bladeren van de bamboe maar het voelde prettig om fysiek bezig te zijn. Dan kan ik even ergens anders aan denken als u begrijpt wat ik bedoel. Nadenken over mogelijke consequenties van de scanuitslag probeer ik uit de weg te gaan maar dat blijkt minder makkelijk dan gezegd.

Mijn tuin(tje) midden in de Jordaan is een ware oase. Ik probeer zo min mogelijk in te grijpen maar twee jaar lanterfanten levert vooral een donker hol op waar niet veel wil groeien. Behalve dan de Vijgenboom want die steekt fier de lucht in en heeft geen last van andere begroeiing. Dat summiere ingrijpen levert wel enorm veel kleine insecten op, van pissebedden tot vliegen en van muggen en slakken tot bijen en hommels. En dan zwijg ik maar over de enorme hoeveelheid spinnen in alle maten en soorten. Vooral de jungle tussen de bamboebladeren is een waar toevluchtsoord voor spinnen. En die bladeren zijn dus vlijmscherp.

Drie jaar geleden nestelde onze ‘huismerel’ boven in de bamboe. Elke windvlaag zwiepte het nest van links naar rechts maar de merels hadden daar blijkbaar geen last van. Tot een gemene zomerstorm het nest deed sneuvelen. Sindsdien nestelt de merel bij de buren. Ook prima want nog elke ochtend leggen we een paar rozijnen klaar die gretig worden verorbert. Trouwens ook de rijpe vijgen, en vooral die wat hoger in de boom, worden door de merels opengereten en opgepeuzeld.

Niets lekkerder dan een verse vijg uit eigen boom. Een klein beetje geitenkaas erbij en wat honing en je hebt een heerlijk voorgerecht. Ik ben trouwens van de zomer wel twee kilo aangekomen. Bijna overal waar we speelden wachtte ons een  voortreffelijk maal voor of na Het Huwelijk. Maar ja we zijn nu helaas uitgehuwelijkt al hoop ik vurig dat we in de loop van de winter Dat Huwelijk nog op veel plaatsen kunnen sluiten.

Oh ja, en ook de wespen zijn talrijk in de tuin. En niet alleen in onze tuin. Op toernooi werden we meermalen bezocht door hordes wespen. Ik ben daar i.t.t. veel anderen heel blij mee. Ook wespen dienen een doel en als je niet al te fel reageert houden ze zich kalm. Maar ga je wild om je heen slaan zoals veel mensen doen, dan heb je een probleem want dan gaan ze steken. Niet doen dus, bewaar je kalmte en de wesp laat je met rust.

Muggen zijn een ander verhaal maar daar heb ik in mijn situatie weinig last van. Ze ruiken of proeven het gif in mijn body en prikken niet. Wel zoemen helaas maar goed daar is een klamboe dan weer goed voor.

Ik ga dat vaker doen, een bericht over stadse dieren en hun heerlijkheid. Heeft u al gemerkt dat de gierzwaluw al weer is weggetrokken. Oh, wat mis ik hun vrolijke getjirp, pri pri pri, hoog in de lucht en toch zo dichtbij.

 

In Etersheim vla onder Hoorn speelden we half augustus onder een zwaluwnest.  De hele voorstelling scheerden pa en moe rakelings over de hoofden van het publiek om hun jongen te voeren, Geweldig blij werd ik daarvan.
En zo wil ik het graag houden, blij en vrij en met nog veel plannen voor komend seizoen.

Ik groet u hartelijk,

Uw Dienaar

Felix Strategier