Nieuwjaarsblog

Yahoo, Joepie, Lang leve het leven, Lang leve eenieder.

Ik ben afgelopen maandag weer goedgekeurd na onderzoeken en scan de week daarvoor. Bizar hoe onzeker zo’n week van afwachten uitpakt. Je denkt gepokt en gemazzeld te zijn maar een week wachten op de uitslag van onderzoeken is tergend en lijkt weken te duren. Maar nu kan ik er weer tegenaan, en hoe!

Er staan prachtige spannende weken voor de boeg, geheel in het teken van de kunsten en de poëzie in het bijzonder.
Volgende week bijvoorbeeld een ode aan de Zuid-Afrikaanse poëzie van o.a. Ingrid Jonker en Antjie Krog. Te weten 25 januari ’s avonds, in het Zuid-Afrika huis aan de Keizersgracht, u bent welkom.
Maar de grootste aandacht gaat uit naar februari, dan gaat de nieuwe voorstelling rond werk van Lucebert in première. Vanaf 2 februari een hele maand in de Roode Bioscoop. Komt dat zien en beleven.
Vol verwachting  klopt ons hart. Beelden en teksten van ongekende zeggingskracht met hiphop en jazz van Mark Nieuwenhuis en beelden van Lucebert/Martijn Grootendorst in de mooiste zaal van Amsterdam.
Uit de biografie van Wim Hazeu over Lucebert blijkt dat Lucebert (als geboren Jordaner/Jordanees) een tijdje als straatzanger heeft opgetreden, samen met de dichter Hans Andreus trouwens. Is dat niet prachtig, zeker gezien mijn verleden als straatzanger, haha.

Trouwens, Antjie Krog  heeft net de Gouden Ganzeveer gewonnen. Gewonnen, wat een raar woord als het over poëzie gaat. Was het maar waar dat je met poëzie een oorlog kunt winnen, dan zou de wereld er een stuk aangenamer uitzien.

Ik hoorde laatst op de radio een half Nederlands half Duitse architect filosoferen over onze wereld. Aanstekelijk en optimistisch sprak hij mit zchwaar Duitsch accent over de rol van de mens op deze aardkloot. Wij zijn tijdelijke gasten op onze aarde maar we gedragen ons als ‘bezitters’. Wat verschaft ons mensen het recht om de aarde leeg te roven van al haar natuurlijke bronnen. Het aardgas uit Groningen bijvoorbeeld. Is dat Gronings eigendom, of Nederlands eigendom? De goede man beweerde dat olie, gas, goud, diamanten et cetera behoren aan de aarde, en gelijk heeft ie. Waar halen we het recht vandaan om al die grondstoffen als koopwaar te verhandelen, Het zou nog wat zijn als we daar zorgvuldig mee zouden omgaan maar grosso modo beroven we de aarde bruut en onterecht van al die fossiele rijkdommen.
Een inspirerende en vormende gedachte die ik volledig ondersteun, dat zorgvuldig omgaan met grondstoffen bedoel ik dan!  Zeer tegen de algemeen geldende praktijk die ons in staat stelt de aarde legitiem en zonder pardon van al haar schoonheid en rijkdom te ontdoen.

Een klein voorbeeld uit onze eigen belevingswereld. We vliegen zonder er veder bij na te denken van hot naar haar. Wetende of wellicht onwetend van het absurde gegeven dat er geen belasting wordt geheven op kerosine, de brandstof voor vliegtuigen. En ook dat die brandstof BTW vrij wordt verhandeld.

Als de wereldleiders de moed zouden hebben om de voor treinreizen wel verschuldigde belasting en BTW ook op vliegtuigbenzine in te voeren dan zal door de duurdere tickets de animo om maar dol en dar te blijven vliegen vanzelf afnemen. En dan zal het nieuwe vliegveld bij Lelystad er nooit komen. Regeren is vooruitzien dacht ik vroeger, helaas blijkt regeren neer te komen op zakken vullen en nationalistisch beschermen van bijvoorbeeld  ‘onze’ trots de KLM.

zakken2
Ok, ik heb boter op mijn hoofd, ik vlieg ook vrij regelmatig naar Ierland. Mea Culpa. Maar ik probeer althans het vliegen binnen de perken te houden.
Ai, slap excuus, ik weet het, en u heeft vast ook excuses, maar toch breek ik hiermee een lans om ook op kleine particuliere schaal ons als gasten te gaan gedragen. De aarde is te mooi om waar te zijn.

Uw Dienaar

Felix Strategier